Diverses iniciatives d'èxit dels membres de connecTerrassa


3 de novembre de 2014 | Publicat per Marc Roca | Etiquetes: La Torre del Palau, connecTerrassa, casos d'èxit | Temps de lectura: 9 minuts

Si una cosa ens agrada a connecTerrassa és aplicar la col·laboració dins l'ADN del projecte i veure com fem créixer aquesta iniciativa amb accions de tots els membres que en van formant part. Sempre demanem als comerços i professionals que entren a connecTerrassa: “Sigueu pro-actius! Nosaltres posarem de la nostra part per a donar visibilitat als vostres negocis, us facilitarem arribar a nous clients potencials i fidelitzar els que ja teniu, us donarem tota la formació i informació necessàries per adaptar-nos de la millor forma als canvis constants que està vivint el sector, però obtindrem més i millors resultats si sóu pro-actius i si actuem junts”.

I, sembla que la cosa funciona! Si més no, tenim alguns exemples que ens agradaria exposar, perquè creiem fermament que són iniciatives que porten fruits o en portaran en un futur proper.

Així, quan a col·laboració, m'agradaria destacar l'acrod al què hem arribat amb La Trobada —el restaurant del temps—, una iniciaiva del Tercer Sector que pot aportar molts beneficis a la ciutat i, sobretot, a la seva gent. De forma molt resumida, l'acord entre el restaurant situat al local dels Minyons i connecTerrassa ens emplaça a intercanviar continguts i espais de difusió amb un objectiu comú: fer créixer els dos projectes de forma paral·lela des d’un punt de vista socialment compromès i amb la ciutat de Terrassa com a espai comú.

Al costat de l'element col·laboració, com a filosofia d'actuació amb la que combreguem, trobem les iniciatives particulars dels membres de connecTerrassa —actualment una quarentena, que podeu consultar a www.connecterrassa.cat/comunitat—, que cada cop són més i més ben trenades. De ben segur que entre tots, compartint experiències, n'aprendrem i torbarem vies a seguir.

'Whatsapp' com a eina de comunicació amb els clients i amb la resta de comerços

Ja hem parlat alguna vegada de la importància que està prenent aquesta eina de missatgeria instantània recentment adquirida per Facebook i la seva relació amb el comerç. Però, ara podem anar al cas pràctic, al dia a dia. Així, trobem que algunes parades del Mercat de la Independència com L'Enxaneta i Can Mallorquí ja l'han incorporat com una eina més de comunicació amb els clients. Concretament, a L'Enxaneta ens comenten el següent:

“Vam pensar que el tracte personal d'un comerç de proximitat era perfectament compatible amb el món 2.0, Whatsapp podia ser el canal ideal —pràcticament tothom el fa servir diàriament—. I, quina va ser la nostra sorpresa quan dies després vam començar a rebre alguns missatges com: Anna, et queda alguna safata de croquetes? Guarda-me-la i al migdia passaré! I, algun missatge amb la llista setmanal de la compra demanant embotits envasats, botifarres,... clients que saben que la botifarra de Calaf només arriba els dimarts al Mercat i ja t'envien el missatge demanant que els n'envasis un Kg al buit, que el cap de setmana la vindran a buscar. També ens arriben preguntes sobre horaris, per exemple demanant si obrim dilluns o dijous per la tarda,... Realment, és una eina molt recomanable pel nostre tipus de comerç. A tot això, cal sumar-hi una nova iniciativa que hem llançat recentment: hem fet el primer sorteig via Whatsapp, on sortejàvem un carretó de compra entre tots els contactes que tenim i la guanyadora ha estat súper contenta!

Queda força clar, oi? Però n'hi ha més. Whatsapp també s'ha convertit en una eina que pot esdevenir el germen d'unió de noves formes de relació entre comerços. Així, comerços de connecTerrassa del Carrer de la Palla com La Provença o Styl Mobles, del Carrer Iscle Soler com 4 unces o de la Plaça Salvador Espriu com Tweed Idiomes o Sa Illa ens han fet arribar, tots per la seva banda, un missatge comú. Van obrir un grup de Whatsapp per relacionar-se entre ells de forma informal, ha ajudat a crear sentiment de comunitat i ja s'han començat a organitzar algunes iniciatives conjuntes, totes elles nascudes dels missatges del grup. Qui diu que Internet és fred i limita les relacions humanes? Jo diria que, més aviat, ajuda a unir interessos comuns. I, d'aquests exemples, el del Carrer de la Palla, amb la creació de “L'Ànima de la Palla”, és el que va un pas per endavant. De ben segur que veurem noves i diverses formes de col·laboració entre comerços motivades per l'ús de noves eines de comunicació.

Les xarxes socials, una via més de comunicació

Altres membres de connecTerrassa posen èmfasi en l'ús de les xarxes socials. Aquí, cadascú va trobant el seu propi camí, no hi ha res escrit i tot està per provar —si és amb estratègia, millor— i per aprendre dels errors.

Entre els membres de connecTerrassa més actius a les xarxes socials ens agrada destacar Fabra Finques. Podria semblar que l'ús de les xarxes es pot adaptar més fàcilment als comerços, però professionals com aquesta empresa administradora de finques demostren que poden ser útils per a tothom, aplicant-los en cada cas de la forma adequada.

Segons ens comenta l'Alícia Mirabent, sòcia de Fabra Finques, les xarxes socials “ens permeten comunicar-nos no només amb els clients, sinó també amb clients potencials”. I, afegeix: “Creiem que el contingut a publicar a les xarxes no ha de basar-se en propaganda pura i dura (algú encén la tele per mirar els anuncis?), això vol dir que ens hem proposat donar informació, actualitat, proximitat de ciutat, sortejos de connecTerrassa,... També ens encanta seguir als nostres clients i col·laboradors i prendre el pols del seu dia a dia i les seves necessitats. Busquem descaradament fans de la nostra tasca, que ens puguin tenir a mà en qualsevol moment perquè els puguem ajudar. És una via més de comunicació, com ho són el correu electrònic o el telèfon”. Queda dit!

Convertir una efemèride en un element decoratiu d'èxit elaborat per altres professionals

Això és el que han fet a La Provença. L'Eva, la seva propietària, en motiu del primer aniversari del negoci se li va ocórrer “posar algun element decoratiu a la façana per cridar l'atenció de la gent que passeja pel carrer de la Palla i, d'alguna manera, volia delimitar l'entrada de la botiga, ja que al quedar entre terrasses de bars queda una mica camuflada”.

I, continua: “Primer vaig pensar en posar una bicicleta d'un model antic, romàntic, mig descolorida. Llavors, per casualitat, vaig trobar-me amb unes noies conegudes que em van explicar que acabaven d'associar-se per a dur a terme un projecte de decoració de botigues i també de casaments i celebracions en general, es van oferir a ajudar-me i després d'uns dies em van proposar de folrar la bicicleta amb drapet (“trapillo”) i, a l'altre costat fer-hi una reixa amb decoració. I, així ho van fer.

El resultat ha estat inesperat i molt positiu! Tothom fa comentaris quan la veuen, molts hi fan fotos i algunes persones entren i em comenten que no s'havien fixat mai en la botiga i al veure la bicicleta han decidit entrar. Jo estic més que contenta perquè he donat un al·licient a unes artesanes locals que comencen i necessiten encàrrecs (Esti&Lidi) i la seva primera feina juntes ha funcionat molt i molt bé”.

Un bon exemple que ha donat fruits gràcies a la col·laboració. La Provença ha experimentat la utilitat que pot tenir una decoració ben trobada i Esti&Lidi han aconseguit una campanya publicitària de llançament que els pot reportar clients. En definitiva, un intercanvi de clients potencials entre dos negocis que no són competència sinó, més aviat, complementaris.

L'ús de les TIC per a recollir informació útil dels clients (i dades!)

I, poder, així, oferir-los un millor servei i més personalitzat! Aquest és el cas de Color Plus Terrassa de qui, des d'un primer moment em va cridar l'atenció el bon ús que fan d'eines gratuïtes i molt útils com Google Docs. Han creat una presentació molt ben dissenyada (vegeu-la aquí http://bit.ly/1BS1RqG) des d'on et pots informar dels productes i serveis que ofereixen —amb un disseny que gairebé sembla una web— i, fins i tot, pots demanar pressupost omplint un breu formulari molt usable. També ofereixen la possibilitat de demanar la seva targeta client a través de Google Docs.

Utilitzar les promocions d'altres empreses per oferir un millor servei

Aquest és el cas de Domo Informàtica, una empresa membre de connecTerrassa situada al barri de Sant Pere que difon entre els seus clients informació sobre els anomenats “plans renove” d'altres empreses. De forma molt resumida, un “pla renove” d'una marca de productes informàtics pot consistir en retornar el dispositiu “vell” a canvi de comprar-ne un de nou amb un preu rebaixat.

Què fa Domo de cara als seus clients? Els ofereix una informació útil que possiblement no els hagués arribat. Els informa dels “plans renove”, a més ofereix un servei addicional de recollida del material, per tant més facilitats pels seus clients, promou el reciclatge i el tenir cura pel medi ambient —un valor a l'alça—, promou l'adquisició de productes ofertats i, com a colofó de tot plegat, Domo es dóna a conèixer i augmenta el seu “engagement” amb els seus clients i potencials clients a més de fomentar el boca-orella entre aquests. Una bona iniciativa, aparentment sense retorn directe, però que fomenta la fidelització.

Tot plegat, només alguns exemples, alguns casos pràctics dels membres de connecTerrassa que creiem interessants destacar i dels que en podem aprendre molt. Seguirem atents a la seva evolució.

Text: Article original de Marc Roca publicat a La Torre del Palau (edició en paper d'octubre de 2014).

Foto: Ana Jiménez.

Afegeix un comentari

Vols formar part de la nostra comunitat?

Clica aquí!

Registra't a connecTerrassa!

Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat