Què és l'aromateràpia i per què serveix?


19 de juny de 2014 | Publicat per Eva Perales | Etiquetes: Eva Perales, La Provença, article, col·laboradors, salut i bellesa, aromateràpia, cosmètica natural | Temps de lectura: 3 minuts

L'aromateràpia és una branca de la fitoteràpia especialitzada en l'ús del olis essencials amb fins terapèutics. Els olis essencials (O.E.) s'han empleat durant mil·lennis en diverses cultures arreu del món per les seves propietats curatives. Però que és un O.E.? Podríem dir que un O.E. és la màxima expressió d'una planta, és la concentració d'actius o molècules més alta que podem trobar al mercat. Normalment els O.E. s'extrauen de plantes aromàtiques o també anomenades medicinals, habitualment a través de la destil·lació d'aquesta planta (ja sigui flor, fulla, arrel o escorça) en un alambí per l'arrossegament de vapor d'aigua.

La substància que s'aconsegueix està plena de centenars de molècules que actuaran sobre el nostre organisme de diferents formes. Podem trobar molècules amb propietats antisèptiques, bactericides, fungicides, antivirals, circulatòries, immunoestimulant i un llarg etc...

És importantíssim que els O.E. siguin quimiotipats. Aquest terme vol dir que les seves molècules predominants estan botànicament definides.

Per dir-ho d'una forma senzilla hem de saber no només el nom de l'oli, sinó també el cognom, això ens servirà per donar-li un ús o un altre.

Posarem un exemple. De romaní n'hi ha de molts tipus, depèn de la seva localització geogràfica, terra on arreli, clima, hores de sol, etc... la mateixa varietat de romaní tindrà un quimiotip o un altre. El "rosmarius officinalis" (romaní comú) pot ser quimiotip canfora que anirà bé per contractures i com a antiinflamatori o quimiotip 1,8 cineol i serà beneficiós con a expectorant i mucolític.

Un altre aspecte important a l'hora de comprar un O.E. és que sigui 100% pur i si pot ser d'origen biològic, serà l'única manera d'assegurar que les seves qualitats terapèutiques s'aprofiten al 100%. Aquestes peculiaritats han d'anar especificades a l'envàs de manera clara.

La forma d'utilitzar els O.E. varia molt d'un oli a un altre. Generalitzant es pot dir que hi han olis que es poden utilitzar en difusió atmosfèrica (la millor manera és la difusió per ultrasons), altres que s'apliquen directament a la pell sols o diluïts amb un oli vegetal (segons la seva causticitat) i altres que es poden prendre via oral sempre en dosis terapèutiques i assessorats per un professional.

Aquest text pretén ser només una petita introducció al complex món de l'aromateràpia, per clarificar conceptes bàsics.

Sens dubte és un terreny amplíssim on val la pena aprofundir-hi, ja que existeixen solucions senzilles i segures per tractar una quantitat important de trastorns quotidians.

--

>> Llegiu l'ENTREVISTA que li vam fer a l'Eva Perales, propietària de La Provença.

>> Si ets un comerç / professional de Terrassa, registra't aquí, i et vindrem a explicar el projecte connecTerrassa.

>> Si ets un usuari / consumidor, registra't aquí, i estaràs informat al moment de tota la informació, opinió, serveis i promocions que oferim a connecTerrassa.

Afegeix un comentari

Vols formar part de la nostra comunitat?

Clica aquí!

Registra't a connecTerrassa!

Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat