Carme de las Heras Gras: "Les flors t'acompanyen en els moments més importants de la teva vida"


 • Etiquetes: entrevista | Temps de lectura: 6 minuts

  divendres, 24 març, 2017 - 11:30

  ENTREVISTA | Aquest mes, en el marc de les entrevistes que realitzem al Canal Salvador Espriu-Iscle Soler, hem pogut passar una bona estona aprenent de la Carme de las Heras Gras, una de les gerents de Floristeria Gras, empresa amb més de cent anys de trajectòria a Terrassa.

  La Carme ens explica que tot va començar amb el seu besavi, Josep Gras, que tenia una botiga a la nostra ciutat, en la qual venia una mica de tot, fins i tot algunes flors artificials que, curiosament, en aquella època estaven fetes amb plata, perquè no hi havia la flor de roba que coneixem avui en dia.

  Quan era l'època també tenia flor fresca, però com que no existien els hivernacles era impossible tenir flors tot l'any. Quan va morir la seva dona, va quedar molt decebut amb les flors que li van posar a l'enterrament i va dir "ostres, a Terrassa no hi ha una floristeria o la possibilitat de tenir unes flors per acomiadar la persona estimada" i així va ser com va decidir muntar una floristeria. Estem parlant de l'any 1904, data en què tenim constància de les primeres fotografies de la floristeria Gras.

  La segona generació va ser la dels seus avis, però la que més s'hi dedicava, ens explica, era l'àvia, ja que l'avi era pianista. I quan van arribar a la tercera generació, els pares de la Carme i el Josep, va ser quan es van traslladar des de l'emplaçament originari, al carrer de Sant Pere al carrer dels Gavatxons. Avui dia ja parlem de la quarta generació de floristes Gras, i els trobem a la plaça de Salvador Espriu i a l'avinguda de Jaume I. També tenen un obrador al carrer de Roca i Roca, d'on surten els encàrrecs més grans.

  Quan li preguntem a la Carme si des de petita tenia clar que es dedicaria a l'art floral, ens explica que ella va fer altres estudis, però quan va arribar el moment de decidir què feia va pensar que el món de la botiga era molt bonic, que era un ofici molt maco.

  La seva mare els va dir a la Carme i el seu germà Josep que ella els ensenyaria tot el que sabia, però, a més, havien de formar-se en altres coses per fer evolucionar el negoci. Així va ser com van anar a fer cursos d'art floral a Madrid, Itàlia, Alemanya i França. I, fins i tot, va fer un curs especial d'ikebana (art japonès d'arranjament floral) a Tòquio. En aquell moment va pensar "potser sí, que això m'omplirà i em farà feliç". Ens confessa que no sap si ha encertat, però té molt clar que aquesta professió la fa feliç i la viu amb molta passió!

  És una pregunta obligada: "Quins productes oferiu?" En aquest punt no dubta ni un segon, i ens fa un resum molt clar de tot allò que ofereixen, perquè a Floristeries Gras t'acompanyen en els moments més importants de la teva vida: des del naixement fins a la mort, passant per aniversaris, casaments, festes, regals... O, fins i tot, quan no hi ha un motiu aparent, simplement per la bellesa i el benestar que aporta tenir un ram de flors a casa. "La flor acompanya el dia a dia de les persones, fins al moment de marxar", ens diu.

  La Carme troba la inspiració per a les seves creacions en qualsevol instant del dia, en els moments de la vida. Per a ella, tot el que està relacionat amb creació consisteix a tenir la ment molt desperta i estar alerta de les noves tendències, els colors de moda, com està la gent... I, per si ens quedava algun dubte que les flors poden aixecar l'ànim, ens ensenya que la NASA ha creat una llista de plantes amigues, que són molt beneficioses per tenir a dins de casa, ja que depuren l'aire.

  Per a ella la clau per sortir-se'n en el dia a dia és l'optimisme, l'energia positiva, l'esforç i la disciplina. Poden haver-hi èpoques millors i pitjors, però la base és la cultura de l'esforç.

  Parlem una mica més detalladament de les flors i ens explica que cada flor té el seu moment, i totes són bones per treballar. Són plantes molt agraïdes, i sempre intenten treballar-les seguint una harmonia en els colors.

  La flor que mai passa de moda és la rosa, que ella anomena "la reina", així com l'orquídia és "l'emperadriu", i evidentment que cadascú pot tenir predilecció per una flor en concret, però una rosa sempre agrada.

  Totes les temporades tenen flors molt interessants. Ara és una època que ve molt la tulipa, la francesilla, l’anemone, la frèsia..., que són el preludi de la primavera i venen molt de gust.

  D’altra banda, la flor que menys agrada és la de la tardor, el crisantem, perquè la relacionem amb la diada de Tots Sants. La considerem una flor de cementiri quan, curiosament és la flor de la vida i en altres països és una flor molt valorada!

  A Floristeries Gras assessoren el client i personalitzen cadascun dels encàrrecs segons les seves preferències. Fins i tot disposen de botiga online (www.florsgras.com) que funciona molt bé per a clients que viuen fora de Terrassa.

  Hem preguntat a la Carme què els ofereix el futur i si ja tenen una cinquena generació Gras preparada, i ens respon que seria molt gratificant per a ells poder arribar a tenir més de 200 anys d'història, però que en aquest moment no hi ha res previst.

  Per acabar, volíem saber quina era la flor preferida de la Carme de las Heras Gras i la seva resposta, seguint la línia de tota l'entrevista, va deixar aflorar la passió que sent per les flors, ja que no en té cap de preferida, sinó que totes i cadascuna d'elles la inspiren en diferents moments. Es deixa portar per les flors, les escolta, i així és com viu aquest ofici que l'apassiona.

  --

  AUTORA ENTREVISTA: Anna González.

  --

  NOTA: Cada mes entrevistem a un comerç del Canal Salvador Espriu-Iscle Soler:

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat