“Comunicació, ser ferms i negociar és clau pels pares amb fills adolescents”. Entrevista a Otto Weingartner [Sevan Centre Salut]


  • Etiquetes: #somdeconnec | Temps de lectura: 4 minuts

    divendres, 7 octubre, 2016 - 11:15

     

    ENTREVISTA I El psicòleg Otto Weingartner forma part de l’equip de Sevan Centre de Salut. Parlem amb ell sobre el comportament i com afrontar dues etapes clau dels nostres fills: la infància i l’adolescència. També com ens poden ajudar des de Sedan.

     

    connecTerrassa.- Fa uns dies publicàvem un article teu centrat en el TDAH, “un dels problemes infantils més comuns” comentaves. Quines altres patologies infantils destacaries?

    Otto Weingartner.- A la consulta, entre els més petits trobem poca psicopatologia greu. Són mes habituals problemes de conducta i dificultats d'aprenentatge, sobretot de  lecto-escriptura. I un cop van creixent apareixen problemes emocionals com l'ansietat i la depressió, que ja en l'adolescència s'assemblen bastant a com es manifesten en l'adult.

     

    cT.- Amb els pacients de menor edat, quin paper tenen la família i els professors a l'hora de detectar problemes que necessitin de la psicologia per a resoldre'ls?

    OW.- Ells són els millors informants que tenim per fer-nos una idea dels problemes dels nens i adolescents. A més són qui acabaran decidint la importància d'anar a consultar quan detectin un possible problema. Però també tenen un paper molt important en el tractament, ja que la seva intervenció és clau perquè es facin els canvis adequats a casa i a escola, i per donar el recolzament emocional que necessiten.

     

    cT.- Quins símptomes dels nens ens han d'alertar o hem de tenir en compte per tal de començar a actuar?

    OW.- Hi ha nens que verbalitzen bastant el que els preocupa o els hi passa, però molts cops el seu mitjà d'expressió és la seva conducta i humor. Si notem que apareixen canvis com una baixada en el seu rendiment a escola, irritabilitat a casa, que parlen menys... i això es manté en el temps, és una pista de que alguna cosa. L'altre gran clau és que el/la mestre/a ens ho comenti; i és lògic, perquè passen la meitat del dia amb ells i els veuen tant treballant com socialitzant-se i jugant.

     

    cT.- Els darrers anys podem veure sovint “nens enganxats a les pantalles” dels mòbils, tauletes tàctils... Estem davant d'un problema?

    OW.- Les eines no són bones ni dolentes, sinó que depenen del ús que es faci. Si que és cert que un mal ús pot provocar problemes tant amb la relació amb els pares, com amb els altres nens i en el rendiment escolar. Però hi ha pautes que ens poden ajudar: acompanyem-los en els primers passos amb les noves tecnologies i mostrem en que ens poden ajudar; marquem límits i ensenyem-los que i ha temps per jugar, aprendre, cuidar les relacions socials, l'esport...; i fem-ne un ús raonable nosaltres mateixos!

     

    cT.- Saltem una etapa. Quines són les principals patologies que et trobes en els adolescents?

    OW.- Tot i que ja podem trobar pràcticament qualsevol patologia d'adult, els canvis més habituals d'aquesta edat que ens trobem a la consulta són els problemes de conducta i les patologies emocionals (ansietat/ depressió). A més, és una etapa de vulnerabilitat en l'inici del consum de substàncies, un afegit darrera de les altres dificultats.

     

    cT.- Què recomanaries a pares i professors per encarar amb èxit l'educació dels adolescents?

    OW.- La comunicació, ser ferms i negociar. La comunicació és fonamental, hem de intentar que sigui una doble via on nosaltres els hi expliquem coses i ells ens expliquen coses. I cal ser comprensius però ferms; escoltar i no jutjar-los pel què ens diuen, explicar la nostra posició i comprenent (no sempre compartint) la seva. No podem castigar avui i perdonar demà. Finalment, haurem de negociar molt, ni deixar fer tot ni tancar-nos a tot, ja que en el primer cas no aprendrà que hi ha límits ni a negociar i en el segon cas entrarem en dinàmiques molt negatives d'engany i desconfiança.

     

    cT.- Per acabar. Quin servei ofereixes a Sevan Centre Salut?

    OW.- A Sevan Centre de Salut oferim diagnòstic i intervenció psicològica a nens, adolescents on treballem problemes de conducte, dificultats emocionals i aspectes d'aprenentatge. A més, també es poden abordar dinàmiques familiars i escolars que sense ser patològiques ens dificulten el dia a dia. D’altra banda, amb els adults abordem patologies emocionals com l'ansietat, l’estrès i la depressió; els problemes somàtics com dolor i migranyes, dificultats adaptatives per situacions estressants i també problemes de son o de tipus sexual. El nostre horari és dimarts i dijous, de 16.00 h a 20.00 h, amb hores concertades.

     

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat