'De parir no se n'aprèn: hi ha tantes maneres de parir com dones'


 • Etiquetes: criatures, Nanüts | Temps de lectura: 4 minuts

  dijous, 26 març, 2015 - 17:45

  La Judit Cos és llevadora i assessora de lactància amb més de 12 anys d’experiència. És mare de tres criatures, i una de les seves passions és acompanyar embarassades i mares amb nadons en el postpart i en la lactància. La gent de Nanüts li ha volgut demanar la seva opinió sobre el valor de la preparació al part. I, aquest n'ha estat el resultat:

  Nanüts.- Com entens la importància de preparar-se el part?

  Judit.- Fugint de la malentesa preparació al part en què s’explica a les dones com s’han de “comportar” a l’hospital, crec que és important preparar-se per l’aventura de tenir un fill o una filla.

  Nanüts.- I per què?

  Judit.- Doncs per diverses raons. Principalment, perquè tant la futura mare com el futur pare han de fer un procés de coneixença de les pròpies capacitats i limitacions abans i durant la criança dels seus fills. L’embaràs és aquesta primera oportunitat per a preparar cos i consciència per a ser pares d’un nadó.

  Nanüts.- Quines són les primeres recomenacions?

  Judit.- Al llarg dels nou mesos l’activitat física va disminuïnt pel propi desenvolupament de l’embaràs i hem d’evitar caure en el sedentarisme. Activitats com les caminades, la natació, el mamifit, la esferodinàmia, el ioga o el tai-xi poden ajudar, no només a millorar l’estat físic i l’elasticitat muscular, sinó també a mantenir el pes i a respirar conscientment.

  A banda d’això, podem trobar altres tècniques de relaxació, o respiració, com el cant prenatal, la hipnosi, o la haptonomia per a les dones a qui cal repòs per indicació mèdica.

  Nanüts.- I quan ens acostem al final de l’embaràs?

  Judit.- Mètodes com el Bonapace (per a la reducció del dolor en el part) o el Feldenkrais (per a prendre consciència de si mateix en el moviment) són molt útils en el darrer tram de l’embaràs. D’altres disciplines, com l’osteopatia, són recursos menys usats però també vàlids. La tria d’un o altre mètode és una decisió molt personal, que respon a la manera de ser de cada dona i/o de cada parella.

  Nanüts.- Però no es tracta d’una qüestió únicament física oi?

  Judit.- Bé, en el sentit més físic, la majoria de dones tenen clar que els cal una preparació ja que sovint els han dit que el part és una prova de fons o marató. I, si que és cert que hi ha un desgast i un esforç físic, tanmateix hem d’evitar ser reduccionistes i quedar-nos amb el fet que el part és merament una prova física.

  Per nosaltres, preparar-se pel part és també:

  • Informar-se i conèixer el desenvolupament fisiològic d’un part;
  • Sentir que, com a dones i com a parelles, estem capacitades per acompanyar aquest nadó pel seu trànsit de dins a fora del ventre matern. Perquè de parir no se n’aprèn, hi ha tantes maneres de parir com dones;
  • Pendre consciència de les nostres pors i limitacions;
  • Deixar-se acompanyar i, alhora, enriquir-se de l’experiència dels professionals i de les altres parelles, en el camí de preparar-se per ser pares.

  Cadascun d’aquests punts és important per si mateix i és, al mateix temps, important en el seu conjunt, perquè preparar-se per ser pares és coneixement, és consciència, és vivència de les emocions, és compartir. I tot plegat fa que sigui una experiència transcendental.

  Nanüts.- A què et refereixes exactament?

  Judit.- Al meu entendre és en aquesta experiència transcendental o extrasensorial en la que es forma el vincle amb el nostre bebè. Des del moment que sentim la seva presència, abans o després de que els primers moviments es facin perceptibles. I és aquest vincle el que l’ajudarà a ser persona. Així, doncs, és part de la nostra responsabilitat com a professionals del néixer, acompanyar i ajudar a fer conscients a pares i mares de la importància d’establir un vincle ferm i sa amb els seus fills i filles des de l’inici més precoç.

  L’embaràs és un procés de nou mesos, el part dura unes hores, però ser pares i mares és un procés de creixença i maduresa que comença al saber que estem embarassades i dura tota la vida.

  Cal, doncs, preparar-se per a iniciar el camí de la millor manera possible. I preparar-se en grup és la nostra proposta. Combinar la preparació física, els coneixements i el treball conscient en grup o per parelles us ajudarà a que visqueu el procés de naixement del vostre fill o filla d’una manera més serena i joiosa.

  Aquest és el meu desig.

  --

  Entrevista reproduïda amb el permís de Nanüts.

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat