Dia Internacional del gos (21 de juliol): “El benestar dels gossos”, per Susanna Vilaseca Hoyas (Ètic Advocats)


  • Etiquetes: | Temps de lectura: 4 minuts

    dimarts, 21 juliol, 2020 - 14:00

    Aprofitant que avui és el DIA INTERNACIONAL DEL GOS, volem recordar la importància de la preservació del benestar emocional i físic dels gossos i la responsabilitat que exigeix conviure amb un gos.
     
    El gos és un animal que tot i que estiguem acostumats a conviure-hi, a veure, cal tenir present la importància d’entendre el seu comportament, la seva comunicació, quines necessitats físiques i psíquiques tenen com a espècie i saber com poder-los ajudar davant de problemes de comportament que puguin tenir.
     
    Per tant hi ha diferents àmbits que hem de tenir presents en relació al benestar d’un gos:

    1. Que les necessitats bàsiques estiguin cobertes (alimentació, hidratació, zona de confort, atencions veterinàries preventives i necessàries).
    2. Que tinguin benestar emocional: conèixer la importància de l’etologia (comportament dels animals), la importància de la relació entre membres de la mateixa espècie així com amb persones, conèixer les diferents etapes de desenvolupament dels gossos, els principis d’aprenentatge, les necessitats físiques i mentals i ser conscients de l’existència d’un determinat problema de comportament per poder demanar ajuda a un professional.
    3. Aspectes legals: compten amb diferents regulacions normatives que donen protecció legal als gossos (i a altres animals) i que per tant es preveuen conseqüències en cas de cometre qualsevol acte que comporti un detriment del seu benestar, una pèrdua total del mateix, o patiments físics i/o psíquics.

    L’article 13 del TF de la UE (Tractat de Lisboa) en vigor a l’estat des de 1/12/2009, estableix que els estats membres tindran plenament en compte les exigències en matèria de BENESTAR DELS ANIMALS com a ÉSSERS SENSIBLES, on queda clar que els animals NO son coses (així mateix s’estableix també al Codi Civil de Catalunya).
     
    La Llei de Protecció dels Animals de Catalunya, estableix com a principi assolir el màxim nivell de protecció i benestar dels animals, i afavorir una responsabilitat més elevada i la preservació dels animals.

    • Els animals són éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica, i també de moviment voluntari.
    • Els quals han de rebre el tracte que, atenent bàsicament les necessitats etològiques, en procuri el benestar.
    • Ningú no ha de provocar sofriments o maltractaments als animals o causar-los estats d’ansietat o por.

    Així mateix, el Codi Penal tipifica el delicte de maltractament en el seu article 337: ”...el que per qualsevol mitjà o procediment maltracti injustificadament, causant-li lesions que menyscabin greument la seva salut o sotmetent-lo a explotació sexual”.
     
    A l’article 337 bis del Codi Penal es troba tipificat el delicte d’abandonament: “El que abandoni a un animal dels esmentats a l'apartat 1 de l'article anterior en condicions en què pugui perillar la seva vida o integritat…
     
    Davant de proves o indicis d’aquests delictes es poden sol·licitar MESURES CAUTELARS PENALS com:

    • Assistència veterinària urgent.
    • Posar a l'animal fora de l'abast dels presumptes responsables (privar-lo de la tinença de l'animal i de la possibilitat de tenir altres animals a la seva cura, mentre duri la instrucció de la causa i fins i tot fins que es dicti sentència ferma.
    • Cap fins i tot en fase d'investigació policial o Diligències d'Investigació del fiscal, llevat de la prohibició de tinença que és judicial.

    És molt important que quan tinguem coneixement d’uns fets així, denunciem davant les autoritats competents, malgrat que falti un enduriment de les penes establertes per aquests delictes. Però cal tenir en compte que una persona amb antecedents penals se l’hi pot incrementar la pena en cas de reincidència.
     
    Malauradament en l’actualitat son molts els casos de maltractament i abandonament animal i també son molt lleus les penes establertes per aquests delictes.
     
    Tot i així la societat cada vegada té més consciència de la protecció dels animals i especialment aquelles entitats i associacions que es dediquen dia rere dia al rescat, atenció, acollides i adopcions responsables de gossos que han tingut la desgràcia de viure una experiència negativa que els deixarà “marca” per tota la vida però a la vegada han tingut la oportunitat de tornar a començar sabent què significa ser estimat i cuidat com toca per unes persones que mai permetran que li puguin tornar a fer mal (físic o psíquic).
     
    Un fort agraïment per totes les persones, associacions i entitats que dediquen temps a fer que un dia aquest món sigui molt millor!
     
    Susanna Vilaseca Hoyas
     
    Foto: @el_mon_del_sauc
     
    ÈTiC Advocats

    Reviews

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat