Dr. Utset (CEMU): «Vam ser pioners a fer tests d’antígens com a mesura preventiva essencial»


  • Etiquetes: entrevista, coronavirus, medicina | Temps de lectura: 4 minuts

    Ens trobem al número 1 de la plaça Comte Guifré, just davant de la Comissaria de la Policia Nacional, a Terrassa. Visitem el Dr. Utset i la Marta Usieto, responsable mèdic i gerent de CEMU, respectivament.

    La medicina preventiva centra l’activitat de l’equip mèdic, que també s’ocupa de tractaments relacionats amb la medicina estètica, la dietètica o l’ozonoteràpia i la medicina regenerativa com a tractaments més innovadors.

    Amb ells, parlem extensament del nou coronavirus SARS-CoV-2 que ha canviat el curs de les nostres vides.

    Què es la COVID-19 i com afecta les nostres vides?

    Dr. Utset: La COVID-19 és una malaltia infecciosa causada pel SARS-CoV-2, un virus amb una capacitat de transmissió molt alta, ja que es transmet per l’aire que tots respirem i, per tant, és molt difícil de controlar.

    Per ara, no hi ha tractament. El que fa perillosa aquesta malaltia és l’alt percentatge de morbiditat i mortalitat, si la comparem amb altres malalties víriques, com la grip.

    Quines eines tenim actualment per combatre el virus?

    Actualment la millor manera de protegir-se a un mateix i de protegir els altres és utilitzar mascareta, mantenir una higiene de mans adequada i evitar al màxim la relació social. A banda d’això, s’hauria de testar massivament la població.

    Parlem de la prova ràpida d’antígens de la COVID-19. En què consisteix fer-se la prova i quins resultats dona?

    Es tracta d’un sistema preventiu per detectar ràpidament persones que manifesten la malaltia i que podrien encomanar-la. Si els detectem, els podem aïllar fins que la passin i aturar possibles cadenes de contagi.
     
    Per exemple, fa uns dies, durant el cap de setmana, una empresa ens va demanar fer tests als seus treballadors per una sospita de contagi. Gràcies als tests ràpids d’antígens, l’empresa va poder obrir el dilluns amb normalitat, amb dos dels seus treballadors en quarantena durant 15 dies. Això és de gran importància per preservar l’activitat essencial.

    Quines diferències hi ha amb la prova PCR?

    El test antigènic té molta capacitat de detecció si la persona es troba dins de la finestra d’un quadre clínic propi de la COVID-19. I amb només 15 minuts s’obté el resultat.

    En canvi, la PCR és una prova de laboratori. Detecta el material genètic del virus, amb la particularitat que amb poca càrrega viral ja l'identifica. Es triga entre 24 i 48 hores a saber-ne el resultat. És molt precisa i de vegades detecta el virus fins i tot quan la persona ja l’ha superat. És una prova més cara, es necessita més personal i més equipament. Al CEMU també la fem.

    Davant de quins símptomes és recomanable fer-se la prova?

    Si una persona ha tingut un contacte amb un positiu no necessàriament estarà contagiada, perquè el nostre sistema immunològic constantment reté moltes partícules infeccioses. Tot i així, és recomanable fer-se la prova per descartar-ho.

    I, indiscutiblement, ens hem de fer la prova si notem alguns d’aquests símptomes: febre, tos seca, cansament i dolor articular important, mal de cap, pèrdua de gust i olfacte, i episodis de diarrea.

    Per què es té tanta por al procediment de la prova? Fa mal?

    La gent està espantada principalment perquè se’n parla molt als mitjans i això provoca un col·lapse d’informació i confusions molt comunes.

    La prova és molt senzilla. Pot ser una mica molesta, però es fa per obtenir una mucosa amb més concentració del possible virus. No obstant això, no és dolorosa, tan sols incòmoda durant uns 8 segons.

    --

    Més informació:

    --

    També et pot interessar:

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat