El creixement, un moment clau per a detectar patologies físiques a temps en infants i joves [Sevan Centre Salut]


 • Etiquetes: | Temps de lectura: 3 minuts

  dilluns, 11 juliol, 2016 - 11:30

  ENTREVISTA | I, la canalla, com porta el tema de la salut física? Cal que vagin al fisio? Quan? Quines són les principals patologies? Com cal actuar? De tot això, i molt més, vam parlar amb en Sébastien Fabre, fisoterapeuta de Sevan Centre Salut.

  Els nadons són uns pacients poc habituals a les consultes dels fisioterapeutes, però es dónen alguns casos. Així, amb menys d’un any de vida es poden detectar patologies de naixement que precissen d’alguna reeducació.

  Aplicant algunes estimulacions en accions quotidianes (exemple, sons, imatges… que provoquin una reacció física en el nadó), com quan estan menjant, ja sigui al pit matern o en biberó, es pot ajudar a reeducar malformacions de naixement.

  Segons Fabre "és important que vinguin els pares a la teràpia", ja que la reeducació parental també pot ajudar a la millora del nadó. Qui acostuma a detectar el problema és el pediatre, juntament amb els pares.

  Dit això, les principals lesions dels nens acostument a ser esportives i les posturals. I, el què afecta més en aquesta etapa de la vida és el creixement de l’infant. Els esports causants de problemes físics, tant poden ser els de club (futbol, waterpolo…), més potents i agressius, com també els que fan a l’hora del pati.

  A nivell esportiu, com que es fa desenvolupar la massa muscular dins d’aquesta etapa de creixement, ens trobem bastants problemes de factor de creixement”, em comenta Fabre. I, és que la zona per on creix l’òs és més tova i és aquí on s’acostumen a donar les principals lesions d’aquesta etapa.

  Un dels problemes previs que es pot donar com a causa és no treballar prou bé els estiraments abans de començar a fer esport amb un cert nivell de força.

  Una altra patologia que detecten en aquestes edats té a veure amb la dismetria pèlvica (alçada diferent en les extremitats), defecte que poden solventar aplicant a temps les plantilles adequades que ens poden ajudar a rectificar i fer que la columna no es desviï amb el creixement.

  Un bon moment per a posar l’alerta i fer les proves pertinents en els infants i joves és quan veiem que repeteixen la mateixa patologia sovint o quan es queixen reiteradament. És bo no deixar-ho passar i fer-hi una ullada professional en profunditat.

  Com a mínim, per descartar problemes i, sobretot, per a detectar a temps les possibles causes. Fer alguna radiografia en el moment no està de més, poden ajduar a detectar a temps els problemes físics.

  I, qui ho detacta? Normalment ens trobem tres actors principals: pares, professors i pediatres.

  Observar als nens, escoltar-los quan es queixen, cuidar l’exercici físic que fan i fer proves poden ser accions útils per a aplicar en el seu període de creixement, un moment “delicat” en el que cal tenir cura.

   

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat