"El regal perfecte per aquest Nadal", per Natàlia Perarnau [Kids&Us Terrassa]


 • Etiquetes: article | Temps de lectura: 4 minuts

  dijous, 7 novembre, 2019 - 12:00
  A quatre dies del Nadal, qui més, qui menys està pensant en els regals que farà. Si bé l'inici de la precampanya nadalenca el van marcar les ferotges campanyes de Black Friday i Cyber Monday, a la fi de novembre, ja fa alguns mesos que els canals infantils de televisió només passen anuncis de joguines. I és en aquest context material en el qual sorgeix la pregunta:
   
  Com podem triar la joguina ideal per als nostres nens?
   

  Si haguéssim de fer la carta als Reis amb la joguina ideal per als nostres fills, escriuríem coses com: que sigui educatiu, que promogui valors, que no sigui massa escandalós ni tingui moltes llums, que no embruti, que no tingui peces massa petites perquè no es perdin, que no es trenqui a la primera... La llista seria gairebé tan llarga com la dels seus desitjos, però segur que no els faríem cap favor. No podem limitar el joc dels nens: han de fer volar la imaginació, han de poder embrutar-se i també han d'aprendre a valorar i cuidar tot el que tenen, a més d'aprendre a recollir! No obstant això sí que podem decidir quines joguines entraran a casa i quines característiques han de complir, i podem orientar als nostres fills en les seves decisions.

  Trobar la joguina perfecta no és tasca fàcil: hauria de satisfer tant les necessitats dels nens com les expectatives dels adults. Com ha de ser llavors?

  • Ha de ser adequat a l'edat del petit: en cas contrari podria ser frustrant i no aprofitaria totes les possibilitats del joc.
  • Ha de complir la normativa europea de seguretat i haver passat tots els controls de qualitat.
  • Ha de promoure valors com la solidaritat, l'esforç o el treball en equip.
  • Ha de ser diferent dels que ja tenen a casa i per tant aportar alguna cosa nova i sorprenent.

  Però per a mi el més important és que ens permeti passar temps junts: quantes vegades podem asseure'ns amb els nostres fills a jugar una estona, sense presses? Un joc o una joguina ens poden oferir l'oportunitat de compartir moments de qualitat amb els nostres fills, establir complicitats i obrir canals de comunicació que segur que valorarem molt a mesura que es vagin acostant a l'adolescència.

  El joc té un pes molt important en l'educació dels nostres fills. Si bé és important que puguin tenir joguines, també és molt important que els tinguin amb moderació. Així que, a més d'arribar a un consens amb els nens o adolescents sobre quines són les joguines més adequades per a aquest Nadal, també ens hauríem de posar d'acord en la quantitat de regals.

  A la primera història d'Harry Potter (Harry Potter i la pedra filosofal), el seu cosí Dudley Dursley, que podríem definir com a egoista, malcriat i materialista, s'enfada moltíssim amb els seus pares perquè en el seu aniversari té un regal menys que l'any anterior. I no estem dient que tingués dos o tres regals, no... Va tenir-ne més de trenta! D'acord, es tracta d'un exemple exageradíssim, però és l'exemple més clar del que es coneix com un nen "hiperregalado". Un excés de joguines dispersa l'atenció del nen i fa que valori més la quantitat de regals que els regals en si. Quin cas pot fer a una joguina concreta un nen que ha rebut tantíssims regals? Potser l'única cosa que importa és obrir regals i quants més millor? No perden la il·lusió per tot quan saben que tindran tantíssims regals?

  Existeix una regla molt senzilla que consisteix a seleccionar solament 4 regals que compleixin els següents principis:

  • Una cosa per a portar posada: roba, sabates, complements, etc.
  • Una cosa per a llegir: un conte o una subscripció a una revista, per exemple.
  • Una cosa que necessiti: un paraigua amb els personatges de dibuixos preferits, una motxilla per al col·legi o les sabatilles de bàsquet.
  • Una cosa desitjada: la joguina que més il·lusió li faci.

  Potser no serà fàcil, sobretot a les cases en les quals els nens tenen molt clar què volen, o en el cas de fills adolescents que tenen un criteri inamovible. Malgrat tot, en la mesura que sigui possible, és important posar-ho en pràctica. Perquè ara estem parlant de Nadal, però tot això és extensible als aniversaris i a altres celebracions familiars. En això, com en tot, la qualitat ha de prevaler sobre la quantitat.

  Natàlia Perarnau, creadora i fundadora de Kids&Us.

  Anar al Canal Criatures de connecTerrassa

  ESPECIAL NADAL 2019

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat