Què són els productes de comerç just i on els podem trobar a Terrassa


  • Etiquetes: fairtrade, comerç just, Món Solidari | Temps de lectura: 6 minuts

    dilluns, 2 novembre, 2015 - 15:30

    La història del Comerç Just

    El moviment del Comerç Just va néixer als anys seixanta, amb un moment clau que va ser l'any 1964, quan es va celebrar la Conferència de Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament, i els països del sud van manifestar la seva disconformitat amb la manera com funcionaven les relacions comercials internacionals.

    De forma simultània, al Regne Unit es va crear la primera ONG de Comerç Just, i al cap d'uns anys, el 1969, a Holanda, se'n va obrir la primera botiga. A més, el 1973 es va comercialitzar per primer cop un article d'alimentació, el cafè, produït per cooperatives d'agricultors de Guatemala sota el nom "Indio Solidarity Coffee".

    El nou moviment es va anar consolidant a Europa amb els anys, amb 70 empreses importadores en 16 països, i l'any 1989 es va crear la Federació Internacional de Comerç Alternatiu (IFAT), que agrupa organitzacions de Comerç Just del nord i productors del sud.

    Amb el pas dels anys, la venda de productes de Comerç Just ha evolucionat de forma constant i progressiva, i avui els països capdavanters en vendes de productes d'aquest tipus són, en aquest ordre: Holanda, Alemanya i el Regne Unit. Per contra, l'Estat espanyol porta molts anys d'endarreriment respecte a aquests països: a Espanya, les primeres botigues de Comerç Just es van obrir el 1986 a Andalusia i al País Basc, i, encara ara, són molt pocs els establiments que al nostre país aposten per aquest comerç, tot i que, afortunadament, és una tendència que va a l'alça en una societat cada cop més conscienciada. 

    Què és el Comerç Just

    El Comerç Just és un comerç alternatiu que ofereix als productors vies per comercialitzar els seus productes conforme a uns criteris ètics, econòmics, socials i ecològics. Aquesta integració suposa cercar en els productes comercialitzats un benefici econòmic, respectant Ies condicions dels treballadors i les treballadores i del medi ambient en el seu procés d'elaboració i comercialització.

    Això suposa que camperols i petits productors de zones empobrides poden trobar un canal per viure dignament del seu treball. Reben un preu pels seus productes que té en cornpte les despeses reals de producció i eI nivell de qualitat del seu país, fet que els permet invertir en les necessitats socials del seu entorn (educació, sanitat, treball...).

    En contrapartida, els consumidors obtenen productes d'excel·lent qualitat, amb la garantia que s'han respectat els drets de les persones treballadores i del medi ambient. Aquests aspectes es reconeixen com a valors intrínsecs de qualitat del producte.

    Amb el Comerç Just, la societat recupera la unió entre productor i consumidor. Desapareixen els nombrosos intermediaris del comerç tradicional, que són els que, en el comerç convencional, més s'enriqueixen. El consumidor, a més a més, rep informació sobre el producte que compra i sobre Ies condicions en què ha estat fabricat.

    Sobre quins aspectes incideix el Comerç Just?

    • Treballadors del sud amb salaris que els perrnetin una vida digna a ells i els seus fills.

    Els sous que reben actualment els treballadors i les treballadores del Sud els condemnen a I'esclavitud i a la pobresa. Com a exemple, podríem citar el preu del cafè, que en els darrers anys ha caigut en el mercat internacional un 50%. Això ha condemnat a la pobresa milions de famílies de l'Amèrica llatina i de l'Àfrica.

    • No més explotació infantil

    Els nens i les nenes treballen a molts països del sud com a adults. EIs jornalers són ajudats pels seus fills i les seves filles perquè així augmentin els ingressos. Les situacions d'extrema pobresa en què viuen les famílies els forcen a fer-ho. Sense una escola que els faciliti un futur millor, treballen massa hores, viuen en condicions insalubres i, a més, cobren menys per Ia seva feina i pateixen trastorns que els afecten fisicament i psíquicament.

    • Igualtat entre homes i dones

    És habitual que la dona cobri un salari inferior per realitzar la mateixa feina que un home. El 70% de les persones que viuen en una pobresa absoluta són dones i hi ha un abisme entre la retribució que les dones reben i el paper que desenvolupen a la societat.

    • Drets laborals

    L'absència de drets laborals dificulta l'obtenció d'unes condicions de vida i treball dignes. En molts països de I'Amèrica del Sud i de l'Àfrica, els capatassos van armats, els treballadors s'amunteguen en allotjaments precaris i no hi ha cap cobertura sanitària per prevenir malalties o accidents.  Les lleis no permeten l'associació o sindicació, i si la permeten, els sicaris s'encarreguen de perseguir els activistes.
     

    Si tu també vols contribuir a fer del Comerç Just una manera alternativa, solidària i sostenible de consumir, a continuació t'informem dels establiments de Terrassa on pots trobar productes de Comerç Just:

    MÓN SOLIDARI

    Món Solidari és una  botiga d'ecoregals on trobareu productes de qualitat: articles de comerç just, cosmètica econatural, i alimentació bio. Disposa de productes d'importació que no es cultiven a Europa, com cafè, cacau, sucre de canya de sucre... També hi trobaràs complements (foulards i bijuteria, etc) d'artesans de Catalunya i d'Espanya.

    Lloc web de Món Solidari

    Carrer de Jaume Cantarer, 1.

    Telèfon 93 7884325.

    Correu electrònic: contacto@monsolidari.com

    ALTERNATIVA 3

    Alternativa 3 és una cooperativa de comerç just amb botiga de productes d'elaboració pròpia.

    Carretera de Castellar, 526.

    Telèfon: 93 7869379

    Facebook - Alternativa 3 - Productes ecològics de Comerç Just

    ASSOCIACIÓ CATEQUA

    L'Associació Catequa ven productes d'artesania de l''Equador.

    Carretera de Montcada, 200, BA-L4.

    Telèfon: 93 7834284.

    Correu electrònic: catequa@hotmail.com

    VIU LÒGIC

    ViuLògic és una forma de viure cuidant l’alimentació, la vida sana i el medi ambient. Es tracta d'una botiga de productes ecològics i de proximitat amb un espai de bar i teteria, i un gran sentit social a Terrassa, per una economia sostenible.

    Plaça del Progrés, 3. 

    Correu electrònic: info@viulogic.com

    OXFAM INTERMÓN

    Oxfam Intermón disposa d'un catàleg de productes de comerç just per a la compra on line. Amb la teva compra de comerç just milers de persones poden viure dignament i sortir de la pobresa. Productes bons, per a tu i per a tot el món. Un cafè que promou els drets de les dones, artesanies de bambú i seda, alimentació BIO i cosmètica natural formen part de la proposta d'Oxfam Intermón per a aquesta propera campanya de Nadal.

    Passeig del Comte d'Ègara, 2-4.

    Telèfon: 93 7835498

    Correu electrònic: cterrassa@oxfamintermon.org

    També pots trobar alguns productes de comerç just al centre comercial Casa Evaristo, a l'hipermercat Carrefour, als establiments Veritas i a la Cooperativa Abacus.

    Més info:

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat