Quins serveis ofereix Hub Terrassa per a les empreses?


  • Etiquetes: | Temps de lectura: 6 minuts

    Quins serveis ofereix Hub Terrassa per a les empreses?

    El HUB Terrassa, fonamentalment ofereix dos tipus de serveis, els típics d’un coworking, com serien el lloguer d’espais de treball en espais comuns o compartits (ara també en format despatxos privats), on es gaudeix d’un autèntic esperit col.laboratiu i networking. I l’altra tipus de servei, seria de suport legal i administratiu alhora de muntar o començar un negoci.

    Vull muntar un negoci. Què necessito? Per on començo?

    Autònom, tarifa plana, SL, SCP, comptabilitat, IVA, factura, subvencions, finançament, crowdfunding … Aquestes, i moltes altres, són algunes paraules que sonen, i molt, quan decideixes muntar el teu negoci.

    Cada vegada més emprenedors s'adrecen a diferents serveis de promoció econòmica d’ajuntaments i consells comarcals, o a punts d’atenció a emprenedors (PAE) quan volen crear la seva empresa.

    Tot emprenedor, abans de llançar-se a la piscina, fa un breu, “curs de natació”, amb el desenvolupament del seu Pla d’empresa.  El Pla d’empresa és el GUIÓ a seguir per muntar un negoci, incorpora “la idea”, els aspectes estratègics, les accions a fer i les necessitats financeres de tot plegat.

    Cada cop més organismes i PAEs que se centren, gairebé en exclusiva, en la idea i els aspectes més estratègics del Pla per crear una empresa (anàlisi del producte o servei, anàlisi sectorial i de la competència, necessitats financeres, etc.).Sovint, els aspectes legals i administratius se solen deixar per al final, o simplement recomanen a l’emprenedor que es busqui la que ha de ser la seva gestoria/assessoria de confiança.

    Aquí, el que volem, és enumerar els principals aspectes legals i administratius a tenir en compte a l’hora de muntar un negoci, sense descuidar que al HUB Terrassa ja tenim per costum, com a PAE que som, oferir assessorament gratuït en el moment de triar la forma jurídica més adequada a cada projecte.

    Aspectes legals per muntar un negoci 

    FORMA JURÍDICA: Depenent del nombre de fundadors i/o emprenedors, i del règim jurídic de responsabilitat, s’haurà de triar entre les diferents possibilitats existents:

    • Autònom persona física (un únic fundador)
    • Societat, amb personalitat jurídica o sense: SCP, CB, SA o SL. Un únic fundador, encara que sembli un contrasentit, també es pot constituir en societat unipersonal.

    ALTA D’ACTIVITAT: Depenent de la tria feta en el punt anterior, s’ha de procedir a donar d’alta l’activitat a Hisenda i la Seguretat Social abans de muntar el negoci.

    *Si s’ha triat una societat anònima o limitada (SA/SL), abans de procedir a les altes anteriors s’ha de constituir la societat amb la signatura de l’escriptura davant de notari.*

    • Mitjançant l’alta censal, donarem d’alta les obligacions fiscals de l’empresa (impostos), quin tipus de comptabilitat farà, declaracions intracomunitàries o no, etc.
    • Seguretat Social. Cal donar d’alta la empresa a la Seguretat Social, alta dels treballadors i alta dels fundadors segurament en el règim d’autònoms (RETA).

    Si fem aquestes altes amb el PAE, les podem gestionar mitjançant el document únic electrònic (DUE) del sistema CIRCE, que és un sistema de finestreta única que agilita i abarateix tota la gestió.

    LLICÈNCIA D’ACTIVITAT: En funció de la necessitat d’espai o localització, i depenent de l’activitat, es necessitarà un tipus d’espai o un altre (nau industrial o magatzem, local comercial, despatx, oficina compartida, etc.).

    Segons quina sigui l’activitat i el tipus de local requerit, l’activitat estarà sotmesa a la preceptiva LLICÈNCIA i la seva tramitació requerirà mesures d’adequació, segons   les ordenances municipals de cada ajuntament. Aquesta llicència la gestionarà un tècnic especialitzat en la normativa de cada ajuntament i es confeccionarà un expedient segon el tipus d’activitat.

    REGISTRE DE PATENS I MARQUES: Si el negoci depèn estratègicament d’una idea revolucionària, d’un producte nou o simplement d’una forma de fer diferent, cal pensar si és necessari protegir-lo mitjançant el registre d’una marca o producte, i en quins àmbits: nacional, comunitari o internacional.

    S’haurà de procedir a la sol·licitud del registre en qüestió, pagar les taxes nacionals o comunitàries i esperar que arribi la concessió.

    Protecció de Dades Personals. Llei de Serveis de Sistemes d’informació i comerç electrònic (LSSI-CE): 

    Som a l’era de la informació; la informació és poder. Paraules com transformació digital, núvol, big data, xarxes socials o ciberdelinqüència cada vegada ens són més familiars.

    L’abundància d’informació personal, ha fet desenvolupar per part de les autoritats europees un nou Reglament de protecció de dades molt restrictiu respecte dels drets dels usuaris.

    Totes les empreses de la Unió Europea estan sotmeses al nou Reglament general europeu de protecció de dades (RGPD) i les empreses espanyoles, a més, a la també nova Llei de protecció de dades i garanties de drets digitals (LOPDGDD).

    *Atenció!!!! Una sanció per incompliment o fuga/pèrdua de dades dins l’àmbit del RGPD pot esdevenir, si la sanció és greu, motiu de tancament del negoci i/o empresa.

    I totes les empreses que disposin de serveis digitals (web, etc.) i/o botigues online o comerç electrònic també han de vetllar pel correcte compliment de la LSSI-CE.*

    Aspectes administratius per crear una empresa

    De forma molt i molt resumida, les 3 estrelles de l’administració serien:

    LA FACTURA: És el document que acredita que s’ha venut un producte o fet un servei, i indica les condicions de l’operació (data, definició de la venda, preu, data de venciment, client a qui s’ha venut, impostos que incorpora , etc.)

    ELS LLIBRES REGISTRE: Totes les operacions de vendes i despeses han de quedar registrades en uns documents (paper, fitxers, programes) i agrupades per conceptes (els ingressos han d’estar separats de les despeses), i aquests registres serveixen per fer les declaracions tributàries de l’IVA.

    LA COMPTABILITAT: Segons el Codi de comerç, tot empresari ha de portar, NECESSÀRIAMENT, una comptabilitat ordenada, amb els següents registres:

    • Llibre diari. S’han de registrar dia a dia TOTES les operacions de l’empresa.
    • Llibre d’inventaris i comptes anuals. Inclou l’inventari, el balanç de sumes i saldos, el balanç de situació i el compte de pèrdues i guanys.

    La comptabilitat té una utilitat, per imperatiu legal (tributari i mercantil), i també hauria de tenir una utilitat pròpia per a l’anàlisi del com anem, de si ho fem bé o no.

    I el HUB Terrassa, què et pot oferir per ajudar-te a muntar el teu negoci?

    A més d’ajudar-te amb l’assessorament de tot l’anterior i disposar d’espais de treball, et recomanem que tu facis la teva. Dedica’t al core del teu negoci i nosaltres t’ajudem i/o et gestionem la teva administració i els aspectes legals. Pren la decisió de muntar el teu negoci, nosaltres t’hi ajudem.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat