"Com afrontar una separació?", per Sònia Gil [Espai Gut]


  • Etiquetes: | Temps de lectura: 2 minuts

    dijous, 7 juny, 2018 - 17:30

    OPINIÓ | Són moltes les causes que provoquen la separació d’una parella o d’un matrimoni: desacords, infidelitats, monotonia, dificultats de convivència, projectes diferents… Sigui quin sigui el motiu, és una situació incòmoda i conflictiva que cal solucionar. En la majoria de casos, hi ha una personeta entremig que acaba formant part de tot aquest enrenou: el/la fill/a.

    La vida dels més petits pot canviar per complet. De vegades, el procés de desacord entre la parella comença molt abans de la separació i, segurament, el nen ha presenciat discussions anteriorment.

    Aquestes situacions poden crear malestar emocional en el menor i/o conductes disruptives a casa i a l’escola. Les més habituals són desobediència, actitud desafiant, mentides, culpabilitat, tristor i desubicació familiar. Davant l’observació d’aquests símptomes, és important que el vostre/a fill/a visiti un professional per ajudar-lo a gestionar emocionalment aquesta situació.

    És un moment en què els fills s’omplen de dubtes i de pors: Els meus pares em seguiran cuidant si se separen? Soc culpable d’aquesta situació? Haig d’estimar més un que l’altre? M’haig de posicionar? Com canviarà la nostra vida?

    Explicar-li la nova situació sempre és un pas difícil. És recomanable que siguin els dos progenitors alhora els que li comuniquin la decisió. Cal que el/la nen/a percebi seguretat i claredat per part dels pares i no és necessari que entrem en detalls irrellevants. També és essencial aclarir-li que el vincle entre els progenitors i ell/ella no canviarà i que sempre tindrà el pare i la mare.

    Els terapeutes familiars ajuden a fer que els adults parlin des de l’amor que van tenir temps enrere i no des de la ràbia/tristor que provoca el moment de la separació, i que pot derivar en litigis i lluites de poder. En conseqüència, nens i adults viuen el procés de separació de manera més lleugera i amb més estima per part de tots.

    --

    Sònia Gil (Espai Gut). Psicòloga Infantojuvenil i neuropsicòloga. A Espai Gut hi treballa des de l'àmbit clínic en la prevenció i diagnòstic de trastorns d'aprenentatge i de neurodesenvolupament.

    Més informació sobre els professionals d'Espai Gut.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat