Dr. Utset (CEMU): «Amb la medicina regenerativa, ajudem a l'organisme a generar la resposta necessària per a tancar el cicle de regeneració d'un teixit.»


  • Etiquetes: entrevista, medicina | Temps de lectura: 6 minuts

    dijous, 17 març, 2022 - 12:00
     
    El Dr. Utset, responsable mèdic del Centre Mèdic Utset (CEMU), ens presenta el kit Q-citokine, un gran avenç en la medicina regenerativa.
     

    —Abans de res, com es defineix la medicina regenerativa?

    —La medicina regenerativa busca crear una situació inicial del que li passa l’organisme quan té el primer avís de què s’ha de recuperar, per algun motiu: perquè s’ha fet malbé o s’ha trencat o ha tingut qualsevol lesió. Llavors l’organisme genera una resposta bioquímica que posarà en marxa tots els mecanismes per reparar-la i així tancar el cicle de regeneració del teixit.

     

    Com és aquest cicle de regeneració d’un teixit?

    —En un teixit sa, les cèl·lules reben la lesió del tipus que sigui i això genera una ruptura de l’equilibri que hi ha a les cèl·lules, en la qual s’alliberen substàncies. Això genera una resposta inflamatòria i provoca dolor. Llavors, hi ha una proliferació de teixit perquè ja s’han alliberat els factors de creixement plaquetari, les citocines, etc. Llavors es fa una remodelació del teixit, que torna a estar sa.

    Encara no entenem per què, hi ha casos en què la proliferació del teixit no es fa automàticament i no es tanca el cercle regeneratiu, i és per això que aleshores hi ha inflamació crònica.

    Amb la medicina regenerativa, tornem a generar aquesta resposta per ajudar a l’organisme a tancar-lo. I ho fa a partir dels factors de creixement plaquetar i les citocines dels glòbuls blancs.

     

    Què són els factors de creixement plaquetari i les citocines?

    —Són els factors que estan a dins les plaquetes, que són les que generen una primera resposta d’avís de lesió a l’organisme. Després d’aquesta resposta, com que hi ha una crida dels glòbuls blancs (cèl·lules defensives), aquestes també generen noves respostes bioquímiques, que serien les citocines.

    Abans només es feien servir els factors de creixement de dins de les plaquetes, però no es feien servir els factors que aporten els glòbuls blancs, les citocines, que tenen un grau de potència reparadora més alt que les plaquetes.

     

    Com neix el kit Q-citokine?

    —Nosaltres vam dissenyar un estudi agafant els dos factors de creixement, els de les plaquetes i els dels glòbuls blancs, per veure si la resposta era més potent. I així va ser.
     
    El nostre procés era manual, separàvem la part de plaquetes i glòbuls blancs i recollíem les substàncies químiques d’aquests dos tipus de cèl·lules que produiran la regeneració.
     
    Un dels nostres partners científics ha desenvolupat i fabricat un kit amb el mateix procés que nosaltres fèiem de forma manual: el Q-citokine. Es tracta d’un sistema estèril i tancat que actua amb una centrífuga especial amb un programa d'algoritmes determinat. Quan acaba de fer el procés, obtenim un concentrat de factors de creixement plaquetari i citocines dels glòbuls blancs.
     
    Amb això el que aconseguim és poder tenir diferents potències de curació. La primera seria els factors de creixement plaquetar (PRP) i la segona, una mica més potent, el Q-citokine.

     

    —En quins casos s’utilitzarien cada un dels tractaments?

    —Depèn de la lesió. Per exemple, una condromalàcia de genoll de grau 1 o 2, faríem servir el PRP, però si es 2-3, ja faríem servir citocines.
     
    En lesions concretes de teixits tous, qualsevol ruptura muscular que ha cicatritzat malament, ruptures de tendó, lesions al taló d'Aquil·les, artrosis, fem servir les citocines, per a una millor regeneració.
     
    L'opció d'un  tractament o l'altre també depèn del tipus de dolor. El PRP serviria per estadis molt inicials, però per a dolors més instaurats faríem el tractament amb Q-citokine.
     

    —I quins són els passos del tractament amb aquest kit?

    —Amb la nova tecnologia és un sistema senzill: en primer lloc s’extreuen dues xeringues de 20 ml de sang cadascuna, una amb anticoagulant i l’altre sense. S’obre el kit, es posa a la màquina, comença el programa de 36 minuts i un cop acabat, s’infiltra la substància obtinguda a la zona afectada.
     

    —Quina durada té el tractament amb Q-citokine?

    —En general són tres tractaments més o menys seguits. Després esperaríem com a mínim sis mesos i revisaríem l’estat del teixit. Si calgués, es tornaria a estimular.
     

    —I quina efectivitat té el tractament?

    —A l’estudi que vam realitzar, els resultats eren de més d’un 80% d'efectivitat. En la nostra experiència diària el percentatge sol ser més alt.  És un tractament realment molt eficaç.

    --

    Més informació:

    --

    També et pot interessar:

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat