Estel Malgosa, d'Alternativa 3: "Consumir és un acte polític: quan consumeixes estàs decidint quin món vols per l'endemà"


  • Etiquetes: comerç just, Món Solidari, Alternativa 3 | Temps de lectura: 3 minuts

    diumenge, 22 novembre, 2015 - 23:30

    ENTREVISTA | En ocasió d'un tast de cacaus que va tenir lloc fa unes setmanes a la botiga de productes econaturals Món Solidari a càrrec de l'Estel Malgosa, d'Alternativa 3, la vam entrevistar perquè ens expliqués detalls d'aquesta veterana cooperativa terrassenca i ens donés la seva visió sobre el comerç just.

    David Gràcia. - Què és Alternativa 3?

    Estel Malgosa. - Alternativa 3 és una cooperativa de Terrassa que elabora productes de comerç just i ecològics. I "elaborar" és una paraula molt important a la frase perquè a diferència d'altres importadores o empreses, nosaltres vam decidir tenir una torradora i torrar el nostre propi cafè. Per tant, els cafès els torrem nosaltres, i els cacaus en pols també.

    La cooperativa va néixer l'any 1992, i des del 95 tenim la nostra planta on elaborem els nostres productes. Com ho fem? Comprem a les cooperatives d'agricultors -camperols i camperoles-, comprem la primera matèria sempre certificada de comerç just i la portem cap a Terrassa, on després l'elaborem. A continuació distribuïm aquests productes a les botigues.

    D.G. - Heu viscut doncs l'evolució del comerç just...

    E.M. - Sí: quan parles amb l'Antonio, que és president i fundador d'Alternativa 3, t'explica quan ell i uns quants "arreplegats" més de tota Espanya s'unien i miraven d'escollir quin havia de ser en aquest país el nom d'allò que a Itàlia era el "comercio eco" o a França el "comerç equitable"...

    D.G. - Què els dieu als vostres clients encara no conscienciats quan s'interessen pels vostres productes?

    E.M. - Doncs el primer que els diem és que els nostres són productes de qualitat. Productes de qualitat amb tres afegits: són productes de comerç just, són ecològics i estan fets a Terrassa. Nosaltres no venem "camperols", no venem "cooperació": nosaltres tenim un producte de màxima qualitat amb garanties ètiques, que respecta els drets humans, el medi ambient i que, a més, és de proximitat.

    Si tu compres un producte convencional, no millores les condicions de vida dels agricultors, sinó que les estàs empitjorant. Cal pensar que consumir és un acte polític: el consumidor té molt poder, i només amb l'acte de consumir, ja estàs decidint quin món vols per l'endemà: un món amb esclavitud infantil, amb explotació de persones, amb destrucció del medi ambient, o bé un món més ètic, més just, un món que garanteix el respecte al medi ambient. És per això que el consumidor té molt poder...

    D.G. En aquest sentit, la feina de conscienciació és molt important...

    E.M. - Sí: de fet, el comerç just és un moviment amb tres potes: la venda i el consum d'aquest tipus de producte, la sensibilització i la divulgació, i finalment la pressió política: tots els qui formem part d'aquest moviment, dins d'organitzacions com per exemple la Coordinadora Estatal de Comerç Just,  el que intentem és fer pressió sobre les institucions polítiques perquè també es facin càrrec de la situació i actuin en conseqüència.

    D.G. - Com fa Alternativa 3 la seva tasca de conscienciació, més enllà de la fabricació i distribució d'aquests productes?

    E.M - Fem xerrades a fires, escoles i botigues, i aquí a Terrassa, amb l'ajuda de l'Ajuntament, organitzem activitats. Per exemple, a través del projecte Cafè Ciutat, fem degustacions de cafè de comerç just i intentem anar donant a conèixer què és el comerç just.

    Més info:

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat