FAQs | Tot el que necessites saber sobre la nova Escola de Literatura de Terrassa


 • Etiquetes: Escola de Literatura de Terrassa | Temps de lectura: 6 minuts

  dijous, 25 novembre, 2021 - 16:45

  Què és l'Escola de Literatura de Terrassa (ELT) i amb quin objectiu neix?

  L’Escola de Literatura de Terrassa neix per proposar-se com un punt clau del desenvolupament cultural al municipi i més enllà. Poder comptar amb especialistes professionals d'aquest nivell en diferents matèries, en un sol espai que no sigui el d'una metròpoli, és una aposta forta perquè les diferents persones a qui interessa la literatura, en la seva vessant d'escriptura, però també de lectura, s'hi sentin com a casa.

  Segueix l'ELT a Instagram!

  Qui organitza l'Escola de Literatura de Terrassa?

  L’entitat cultural Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa té una llarga tradició en la programació de cursos d’escriptura. Per donar continuïtat a aquest bagatge, l’Escola de Literatura esdevé una oferta completament nova a la ciutat, que ofereix cursos d’escriptura i seminaris de lectura impartits per escriptors i teòrics de la literatura.

  És possible ensenyar a escriure?

  Tot i que hi ha grups d’opinió que en qüestionen l’eficàcia una cosa és ben clara: l’afany d'escriure i el desig de la creació artística en qualsevol de les seves formes neix dins de cada persona en forma de sensacions, idees i pensaments. La plasmació en paraules es diu literatura i, si bé no es pot transmetre mitjançant cap fórmula màgica, sí que se'n pot aprendre en diàleg.

  L’Escola de Literatura pretén crear un espai per facilitar aquest diàleg i que es comparteixin dubtes, processos i lectures amb altres alumnes. A partir d'aquí, cal treballar el llenguatge artísticament, literàriament, tensant-lo al màxim per produir un cert efecte. 

  Metodologia de l’escola

  Els cursos d’escriptura i els seminaris de literatura de l'ELT s’adrecen a qualsevol persona amb un interès per la literatura en general. No és imprescindible que l’alumne/a disposi d’una formació prèvia ni de cap experiència anterior; la filosofia de l’escola s’articula a partir del propi interès i la voluntat de treball, lluny de l’academicisme. La inquietud i el desig de cadascú determinaran el ritme i l’aprofitament de la matèria. En aquest sentit, el professorat també té molt clara la seva funció: orientar, suggerir i esmenar de forma personalitzada.

  Quina oferta de cursos i seminaris hi ha?

  Durant el darrer trimestre de l’any 2021 s'han ofert dos cursos: Prosa - I:  teoria i pràctica de la narrativa, a càrrec del terrassenc Toritaka Tokumei, i Poesia: ésser, lectura i escriptura, a càrrec de Josep Lluís Badal, un escriptor vallesà resident a Terrassa.

  També s'han programat seminaris de lectura de format més breu, per exemple, per començar: Ciencia ficción, filosofía y cine: de Mary Shelley a Blade Runner 2049, a càrrec de Susana Funes, i El monstre de les mil cares: transformacions del que ens espanta, a càrrec de Toritaka Tokumei i Ángel del Río.

  Propers cursos i seminaris: ja t'hi pots apuntar!

  A partir de gener del 2022 s’oferirà un curs de dramatúrgia de 24 h: Creació i escriptura dramàtica: la poètica de l’instant vital - I, a càrrec de Marcel Clement. Així mateix, un seminari a càrrec de Jaume Aulet: Qui té por de la poesia? Estratègies de lectura.

  Cada trimestre s'oferiran nous seminaris i actualment l’escola treballa per anunciar-ne de nous.

  CREACIÓ I ESCRIPTURA DRAMÀTICA: LA POÈTICA DE L’INSTANT VITAL 

  • Instructor: Marcel Clement
  • Dates:  dilluns 10 gener a 28 març 2022
  • Horari: dilluns, de 18.30 a 20.30 h (24 hores en 12 sessions)
  • Preu: 365€ (20% descompte per a les persones associades a Amics de les Arts i Joventuts Musicals)

  La dramatúrgia és l’art d’escriure peces per a la representació teatral. Com que el Teatre és una disciplina de comunicació multi-vehicular per la seva pròpia naturalesa, la creació del text dramàtic ha de concebre’s seguint aquesta mateixa filosofia i atorgant a la paraula escrita una condició plural d’engranatge que existeix enmig d’un conjunt d’eines diverses per a la realització de l’obra desitjada. La dramatúrgia és la tècnica del present, de la versemblança, de la coherència poètica i de l’elegància a l’hora d’emmirallar la societat que representa. És la veu de l’autor però també la dels caràcters ficticis, és la metàfora ancorada en les experiències vivencials que compartim i que estableixen la connexió emocional entre el personatges i el públic. És la condensació de l’absolut universal en les misèries de la nostra quotidianitat.

  Programa:
  • La llengua parlada: diferències entre narrativa i teatre.
  • La veu del personatge: trobar el to i la versemblança en l’expressió escrita.
  • Escriptura quintaessencial: la reducció a l’essència de la necessitat textual.
  • El teatre i els seus vehicles: els diferents canals semiòtics dins la representació escènica.
  • La destrucció aristotèlica: la renúncia a la trama, als personatges i a l’estructura d’unitat aristotèlica de temps, espai i acció.
  • Actuant els textos: introducció a la interpretació teatral i a la direcció escènica per entendre el mitjà natural de divulgació del text dramàtic.
  • Noves tendències i post-dramatisme: anàlisi i experimentació amb les noves formes de dramatúrgia.
  • Trobant la pròpia veu: recerca mitjançant els exemples bibliogràfics i l’experimentació del propi gust i estil, desembocant en la comprensió de la identitat dramatúrgica de l’autor.

   

  M'interessa!

  M'interessa!

  On podem consultar l’oferta formativa?

  Al web http://amicsdelesarts-jjmm.cat/literatura-i-debat/escola-literatura-terrassa/

  Com es fa la inscripció?

  Al mateix web.

  Recull de premsa

   

  Més informació:

   

  Sorteig d'un val del -20% de dte. per a cursos i seminaris de l'Escola de Literatura de Terrassa

  Reviews

  Anna Mª (no verificat)

  Bon dia, m'ha interessat molt el tema de formar-me en relació a la literatura i escriptura. Sóc mestra d'educació infantil i estaria interessada més en la literatura infantil-poesia. Teniu alguna oferta? I per a infants d'onze anys teniu algun tipus de tallers?
  David (no verificat)

  Hola Anna Mª, Des de l'Escola de Literatura de Terrassa tenim diverses propostes relacionades amb la poesia i els microrelats que tirarem endavant molt aviat! Ho has comentat pensant en un taller a l'escola dirigit a un grup d'alumnes? O per formar-te com a professora? Si vols, ens pots deixar el teu e-mail o escriure'ns a escolaliteraturaterrassa@gmail.com i t'informarem de tot el què necessites. Gràcies Anna Mª.
  Escola de Liter... (no verificat)

  Hola Ramon, La manera més pràctica i senzilla d'estar informat dels cursos i seminaris que realitzem a l'ELT és seguir-nos a les nostres xarxes socials. En tens 3 per escollir: www.instagram.com/escolaliteraturaterrassa www.facebook.com/escolaliteraturaterrassa www..twitter.com/literaturaTRS També ho pots fer a través de la nostra pàgina web: http://amicsdelesarts-jjmm.cat/literatura-i-debat/escola-literatura-terrassa/ http://www.xn--miralldegla-w9a.cat/# Si vols informació més detallada i personalitzada ens pots escriure a: escolaliteraturaterrassa@gmail.com o bé si ens deixes les teves dades aquí ens posarem en contacte amb tu. Gràcies Ramon. David.

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat