Què és la Leishmania?, per Elsa del Pozo Moreno [CandyVet Veterinària]


 • Etiquetes: | Temps de lectura: 2 minuts

  dilluns, 15 maig, 2017 - 14:00

  LEISHMANIOSI CANINA

  Què és la Leishmania?

  La Leishmania spp és un paràsit transmès per la picada d'un mosquit del gènere Phlebotomus. Quan un mosquit portador femella pica al seu gos, el paràsit de la leishmaniosi entra a la pell i pot romandre diversos mesos en període d'incubació (d'1 mes a 7 anys). Passat aquest temps el seu animal pot començar a mostrar signes de malaltia. És una malaltia sistèmica greu d'evolució lenta però progressiva.

  Els diferents  signes de malaltia  poden ser molt variats. Inflamació dels ganglis limfàt ics, lesions a la pell, pèrdua de pes, anorèxia, apatia, lesions oculars, sagnat al nas, creixement excessiu d'ungles, coixeses...

  És una malaltia endèmica sobretot del litoral mediterrani, tots els gossos estan exposats a la picada del mosquit, independentment de l'edat, la mida, el pelatge... L'activitat del mosquit se centra principalment al vespre, tot i que pot picar a qualsevol hora del dia i tant a l'exterior com a l'interior.

  El contagi entre gossos és impossible, ja que únicament pot transmetre la malaltia la picada d'aquest mosquit infectat amb el paràsit de la leishmània.

  L'època de major incidència és entre maig i octubre.

  Per intentar minimitzar el contagi de la nostra mascota, en l'actualitat hi ha múltiples possibilitats que ofereixen una bona protecció:

  *Collarets i pipetes adequades per repel·lir el mosquit.

  *Medicació via oral que potencia la immunitat enfront d'aquest paràsit.

  *Vacunació anual amb efecte potenciador de la immunitat.

  És molt recomanable fer una analítica de control anual davant la leishmània, per poder obtenir una detecció precoç d'aquesta malaltia.

  En resum és important tant la protecció com la detecció precoç, ja que hem de tenir en compte que es tracta d'una malaltia crònica de la qual per desgràcia cada vegada hi ha més animals malalts. El que es pretén és evitar danys irreparables en l'àmbit dels òrgans del nostre animal, i així poder-lo mantenir estable amb tractaments i controls periòdics.

  --

  Elsa del Pozo Moreno

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat