Sébastien Fabre (Sevan): «No es pot parar el procés de la variu; el que es pot fer és frenar-lo»


  • Etiquetes: Fisioteràpia | Temps de lectura: 3 minuts

    ENTREVISTA | Com ens afecta l’escalfor, la calor i els canvis de temps en la circulació de la sang a les cames? I a les varius? D’aquests i altres temes hem parlat aquest mes amb el fisioterapeuta Sébastien Fabre, de Sevan Centre Salut (Pl. del Progrés, 19).

    «La variu no es cura, el que fa és que amb els anys cada cop dilata més les parets (no tenen tanta capacitat de contenció de la sang) i cada vegada més es veu més per la part externa. Fins i tot, poden aparèixer les venes de més grans dimensions, que a la llarga acumulen massa sang, fet que impedeix la regeneració de l’oxigen adequadament i provoca l’efecte «cames cansades».

    Per tant, la variu té un efecte estètic, però, sobretot, cal tenir en compte que pot esdevenir un problema físic». Amb aquest tema comencem la conversa, que ens porta a aprofundir en temes com el drenatge limfàtic i el circulatori, entre altres.

    Quin paper té el fisioterapeuta en un tema com les varius? Bàsicament, preventiu. «No es pot parar el procés de la variu; el que es pot fer és frenar-lo», així descriu Fabre aquesta problemàtica tan comuna en moltes persones, i que es veu accentuada aquesta època de l’any degut a l’escalfor externa, que fa dilatar el sistema vascular.

    Quan parlem de temes circulatoris no parlem de massatges; el concepte que cal utilitzar és drenatge. Amb aquesta puntualització toquem un altre tema en la nostra conversa. Així mateix, cal diferenciar el drenatge limfàtic del circulatori, ja que són molt diferents.

    El que fa el fisioterapeuta és ajudar a buidar la vena de la sang o el líquid que hi té acumulat; no amassa el múscul només, sinó que ajuda a buidar-ne la part sobrant de la vena. En el cas dels temes circulatoris, afecta les venes i, en el cas de temes limfàtics, afecta els edemes.

    El tractament, com ja s’ha dit, és preventiu, però cal ressaltar que el que pot comportar és un important alleujariment del dolor. I, més, si es fa al llarg de l’any, amb puntes de més acció en èpoques com l’actual.

    «El nostre gran enemic és la gravetat, fins i tot en el tema circulatori», afirma Fabre. I, ho exemplifica amb el cas típic que acostumem a recomanar, el de posar les cames aixecades quan la gent té problemes de circulació.

    Qui vol cuidar el tema limfàtic o circulatori, paral·lelament al suport que li pugui donar el fisioterapeuta, pot recórrer també al dietista, un altre professional que hi té molt a dir. A més, és molt recomanable acompanyar tots els tractaments amb un bon i constant exercici físic.

    En definitiva, cal cuidar-se tot l’any, d’una forma constant, portant roba adequada, amb bones postures, aplicant dutxes d’aigua freda, exercici, amb drenatges del fisioterapeuta, amb una bona alimentació... i, incrementant la cura quan arriba l’estiu, per tot el que la calor implica en el tema circulatori.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat