“Vaig veure de seguida que el que més m’agradava era ser empresària: crear coses des del no-res”, Rosa M. Ros


 • Etiquetes: entrevista | Temps de lectura: 4 minuts

  divendres, 19 novembre, 2021 - 17:45

  ENTREVISTA | El 19 de novembre es commemora el Dia Internacional de la Dona Emprenedora. L’objectiu d’aquesta jornada és visibilitzar la importància de l’apoderament femení per a acabar amb la desigualtat de gènere. Des de Rius Consultors es fan ressò d’aquest dia, i per això han decidit entrevistar dues de les dones emprenedores amb les quals col·laboren per conèixer de primera mà la seva experiència.

  En aquesta ocasió parlen amb Rosa Maria Ros i Pané, metgessa i odontòloga i directora de Centre Dental Les Escoles, clínica dental a Terrassa. A més, és fundadora de l’Associació SOM RIURES, que és una entitat sense ànim de lucre que fa arribar assistència odontològica a persones sense recursos.

  Rosa Maria, els records tens de la teva infantesa, com han influït en la dona que ets actualment? 

  Em considero molt afortunada per la infantesa que vaig viure i de la qual tinc molts bons records. Vaig créixer en un entorn molt unit i ple d’amor, amb moltes persones de la família vivint sota el mateix sostre i això em va permetre aprendre molt de les persones grans.  Especialment de la meva àvia per part de pare, Maria Camps, que va esdevenir un model per a mi. Ella no tenia estudis, però fou l’artífex del creixement econòmic de la família, adquirint propietats i terres, estalviant amb la seva feina i invertint el fruit de la seva feina amb molta intel·ligència. També vull esmentar la meva sogra, Pilar Menal, una dona que també va ser una gran emprenedora, perquè era una lluitadora.

  Tot i les pressions en faltar el seu home, ella va treballar fins al límit perquè el seu fill continués estudiant i sigui avui la persona que és. També, per descomptat, els meus pares, la Maria i el Joan, que han estat sempre un exemple de referència per la seva empenta, coratge i per les seves conviccions a l’hora de tirar endavant en els moments més difícils.

  Per conèixer-te una mica més ens pots resumir la teva trajectòria professional fins al dia d’avui?

  En acabar el batxillerat a Balaguer, vaig cursar Medicina a la Universitat de Lleida i posteriorment Odontologia. Vaig fer oposicions a Ensenyament i vaig obtenir plaça com a professora de Formació Professional a l’Institut Salvador Seguí, fent classes d’higienista i pròtesi dentals. Vaig tenir la sort de poder compaginar les professions que més m’agradaven: la medicina i la docència. Treballant com a professora vaig veure de seguida la importància de les pràctiques de l’alumnat a les empreses i em vaig fer càrrec de les relacions entre l’institut i les empreses. Per l’experiència acumulada, des del Departament d’Ensenyament em van demanar de gestionar aquestes pràctiques com a Cap de la Secció de relacions escola- empresa.

  Poc després, l’any 1999, vaig crear la primera clínica dental. Fou un gran desafiament muntar una empresa des de zero i va ser un gran èxit. Ben aviat els pacients no hi cabien i de seguida vaig buscar un local més gran per ampliar les instal·lacions.  Crec que la clau de l’èxit va ser organitzar una consulta dental “de poble” al mig de la ciutat: atenció personalitzada, cura en els detalls i un tracte proper i càlid.  El 2008 vaig inaugurar la segona clínica dental, Centre Dental Les Escoles. Per raó de la magnitud de l’empresa, vaig veure la necessitat d’ampliar coneixements en la gestió i per això vaig cursar el Màster de Gestió empresarial a ESADE, per avalar amb la teoria tot allò que ja estava posant en pràctica.

  Què et va portar a emprendre i obrir la primera clínica dental?

  No havia pensat mai a crear una empresa del sector dental, però la proposta d’un cosí meu em va donar l’empenta que necessitava. Va ser una experiència apassionant i que va requerir moltíssima dedicació.  Vaig veure de seguida que el que més m’agradava era ser empresària: crear coses des del no-res. Vaig fundar la clínica en un moment molt difícil de la meva vida, perquè havia de compaginar la feina a la Conselleria i estava molt colpida per la recent mort del meu germà Sebastià. Crec que vaig ser molt valenta i vaig lluitar molt per engegar el projecte. Com deia, vam fer una clínica diferent, molt propera, amb la idea que el pacient es trobés com a casa i va funcionar.

  LLEGEIX L'ENTREVISTA SENCERA AQUÍ

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat