Maite Jiménez (Obbal Grafologia): “La franja d'edat que requereix més atenció pel que fa a les bases de l'escriptura és entre 5 i 11 anys”


 • Etiquetes: grafologia | Temps de lectura: 6 minuts

  dimecres, 7 setembre, 2016 - 16:15

  ENTREVISTA | Obbal Grafologia, despatx professional especialitzat en Grafoanàlisi, Educació i Reeducació de l’escriptura i Perícia Cal·ligràfica Judicial, organitza tot un seguit de tallers dirigits a nens i nenes de diverses edats. Ara que comença el curs escolar, n’hem volgut parlar amb qui està al capdavant d’aquesta iniciativa, la Maite Jiménez.

  conecTerrassa.- Maite, a Obbal organitzeu diversos “tallers infantils d’educació del gest gràfic”. Descriu-nos breument què són aquests tallers i a qui van dirigits.

  Maite Jiménez.- Els tallers estan adreçats principalment a nens i nenes d'entre 5 i 11 anys, doncs considerem que és la franja d'edat que requereix més atenció pel que fa a les bases de l'escriptura. Això no vol dir que nens d'altres edats no puguin assistir-hi. Estem oberts a qualsevol consulta en aquest sentit.

  Hem estructurat els tallers en tres grans grups, en funció de les necessitats de cada edat:

  • Tallers de primers traços, per als més petits, on es treballen les bases de l'escriptura.
  • Tallers de lletra lligada, on es treballa la forma de les lletres, la dimensió, les unions entre lletres, els espais, etc.
  • Tallers d'estructura i organització de l'escrit, per als més grans, on els nens aprendran, entre d'altres, tècniques per a millorar la lletra i la presentació dels escrits, com ara els deures.

  Hi ha diferents horaris, tipus i durada dels tallers, per a més informació ens podeu contactar telefònicament o consultar la nostra web.

  cT.- Quins tipus de tallers trobem a Obbal a partir d’aquest mes de setembre?

  MJ.- Aquest més de setembre continuem amb els tallers d'educació del gest gràfic, que van començar al juny i que, donat la bona acollida que han tingut, hem decidit ampliar fins al desembre.

  També tornaran a partir d'octubre els seminaris sobre disgrafia i introducció a la Grafologia.

  I, en aquest quadrimestre, tenim previst iniciar altres tallers i cursos específics, on destaquen com a novetat un de Grafologia aplicada als Recursos Humans i un altre sobre la signatura i la seva anàlisi.

  cT.- Els tallers, cursos i seminaris són tots presencials? En feu algun on line?

  MJ.- De moment tota la formació que oferim és presencial, tot i que no descartem fer-ne alguns on line, sobretot per la facilitat que dónen a l’usuari a l’hora de poder-se combinar els horaris.

  La gran majoria es fan al nostre local, al carrer Ireneu núm. 1 (veure mapa), però també ens desplacem per fer la formació a les empreses, centres de formació i escoles, segons la demanda i les necessitats de cadascú.

  En ocasions ens han preguntat per cursos que no oferim, evidentment per qüestions logístiques no publiquem tota la formació possible, així que en aquest sentit no tenim cap inconvenient en estudiar la seva viabilitat, sempre i quan sigui de la nostra competència.

  cT.- És important fer ‘bona lletra’? Què significa per a tu aquesta expressió?

  MJ.- És molt important fer bona lletra. Com va dir Michon, un dels pares de la Grafologia, "l'escriptura és el relleu del pensament". L'escriptura ens mostra com és la persona. Un escrit brut, desorganitzat i il·legible ens dirà molt sobre el seu autor, i serà determinant, per exemple, en un procés de selecció de personal.

  Per mi fer bona lletra no significa únicament fer una lletra "maca". La forma de la lletra és un component important, sí, però també ho són la llegibilitat, la fluïdesa i l'organització.

  Fer bona lletra implica saber combinar aquests elements. Penso que la “bona lletra” ha de ser primer de tot funcional, l’estètica és secundària, és un factor molt subjectiu: una forma que a tu et pot agradar, potser a una altra persona no li transmet res. L’escriptura no només és forma, sinó que també és moviment, i sovint ens n’oblidem.

  cT.- Ara que els pares estan organitzant les activitats extraescolars dels seus fills, què els diries respecte als vostres tallers? Per què és bo apuntar-hi els nostres fills? Són tallers dirigits al públic en general o a alguns tipus concrets d’infants?

  MJ.- Els nostres tallers estan pensats com a reforç en tots els temes relacionats amb l'escriptura manual. No s'han de confondre amb les sessions de reeducació de l'escriptura, on és necessària una intervenció individualitzada degut a una dificultat escriptural del nen. Són coses diferents.

  Els tallers són perquè els nens i nenes aprenguin tècniques que els ajudin a millorar la lletra, la llegibilitat i la fluïdesa, i a estructurar els seus escrits (deures, redaccions, dictats, etc.), però no per a aquells que tinguin una dificultat manifesta a l'hora d'escriure.

  Un nen disgràfic o amb una dificultat grafomotriu necessitarà una intervenció reeducadora a llarg termini, i desaconsellem la seva assistència als tallers ja que això augmentaria la seva frustració a l'hora d'escriure donat que molt probablement no assimilaria les tècniques explicades degut a la seva incapacitat per a executar l’escriptura al mateix ritme que la resta de companys. En aquests casos recomanem fer una consulta personalitzada per decidir quina seria la millor opció per al menor.

  L'avantatge dels nostres tallers és que ens adaptem a les necessitats dels nens. No són uns tallers amb temàtica tancada i amb exercicis pre-establerts, sinó que s’estructuren en funció dels nens que hi assisteixen i de les seves característiques.

  El que ens diferencia respecte a la resta és que apliquem tècniques emprades a Itàlia des de fa més de vint anys. En aquest país l'educació i la reeducació de l'escriptura ens porta molts anys de diferència en quant a la seva aplicació. Aquí és un camp relativament nou. Allà, en canvi, porten anys treballant totes aquestes tècniques amb els nens amb resultats més que positius. Tenim formació universitària especialitzada en aquest àmbit, la qual cosa dóna molta confiança als pares a l'hora d'escollir els nostres serveis.

  cT.- I, ja per acabar, explica’ns breument els altres tipus de serveis que oferiu.

  MJ.- A Obbal tractem tots els temes que tinguin relació amb l'escriptura. Els tres punts vermells del nostre logotip fan referència a les tres disciplines en les quals es divideixen els nostres serveis.

  1. D'una banda hi ha l'educació i la reeducació de l'escriptura, tant per a nens com per a adults, que se centra exclusivament en l'aprenentatge de l'escriptura i els trastorns o dificultats que els hi són inherents, com ara la disgrafia.
  2. D'altra banda, hi ha la grafoanàlisi, on principalment fem informes de selecció de personal per a empreses, informes de competències per a particulars (per adjuntar al currículum vitae), perfils de personalitat, informes d’orientació professional i d’estudis, i assessorament en tipografies per a pàgines web i campanyes publicitàries, entre d'altres.
  3. I, finalment, la perícia cal·ligràfica judicial, que és un servei on realitzem informes pericials judicials per a la determinació d'autories de signatures i escrits, falsificacions, anònims, adulteració de documents, testaments hològrafs, etc. També autentifiquem signatures a nivell particular, com per exemple autògrafs o dedicatòries.

   

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat